Від рослини і до наших улюблених філіжанок кави - кавова дорога довга і чітка, усіяна такою кількістю процедур і кроків, що навіть одна думка про них дозволить напою охолонути в чашці. Серед найважливіших кроків, безсумнівно, вважається ПОМОЛ.

Подрібнення обсмажених кавових зерен у більш менш дрібний порошок - це метод, який був вже відомий древнім жителям Близького Сходу, а потім поширився по всьому європейському континенту. Таким чином, мелена кава, унікальна за своїм смаком та інтенсивністю аромату. Більш того, мелена кава, порівняно з її первісною формою, яка все ще є зерном, здатна виділяти більше своїх ароматичних речовин вже при відкритті упаковки.

Lavazza, Illy, Kimbo, Musetti, Essse, Filicori Zecchini та ін – кожна компанія представляє свою власну мелену каву, приготовану з використанням індивідуальних технологій, які також різняться з точки зору обсмажування та всього технічного та промислового сектору.

Хороша мелена кава не повинна бути ні занадто дрібною, ні занадто грубою, інакше вона матиме нижчу якість і менш виражений і насичений аромат.

Illy пропонує різні нюанси смаку меленої кави, підкреслюючи їх різним ступенем обсмажування. Вони варіюються від класичної обсмажування для всіх, хто надає перевагу чашці кави з м'яким і гармонійним смаком до інтенсивної обсмажування для тих, хто надає перевагу каві зі сильним смаком, до версії без кофеїну. Але це ще не все: особливість illy полягає також у тому, що пропонуються різні суміші з різним ступенем помелу, які підходять для того типу напою, який ви хочете приготувати. Таким чином, ми знаходимо класичну мелену смажену каву еспресо, для мокко та фільтровану каву.

Чарівний аромат походить від пакетів з меленою кавою від Montana Coffee, яка своїм сильним рішучим смаком супроводжує перерви на роботі або чудове ранкове пробудження.

Сьогодні можна купити пакети кави, меленої, безпосередньо на етапі виробництва, у виробників завдяки мудрим розробкам самих обжарювачів, які йдуть на допомогу споживачеві, пропонуючи йому продукт, готовий до будь-якого випадку, і які розробили більш інноваційну упаковку, часто в захисній атмосфері і, отже, із тривалим терміном зберігання.

Але так не завжди. Колись подрібнення кави вдома було широко поширеною звичкою: каву купували в зернах, а потім перемелювали лише тоді, коли це було необхідно безпосередньо перед вживанням.
Перші прототипи кавомолок з'явилися одночасно в Європі та Туреччині у XVII столітті. Наприклад, у країні, яка була колискою імперії Османа, шліфувальні машини виготовлялися з мідного або латунного циліндра. Зовні вирізані або прикрашені дорогоцінним камінням, вони були оснащені механізмом, що складається з вертикального валу, який приводив у дію наконечник з накаткою, часто зі складною ручкою, яка вставлялася у верхню частину верстата. Лише у дев'ятнадцятому столітті кілька компаній у Європі розробили машини для створення ідеальної меленої кави, від першої моделі, створеної Річардом Дірманном у Бірмінгемі, Англія, у 1799 році, до найсучасніших електричних кавомолок, що з'явилися в середині двадцятого століття.

Кава – усюди супутник життя.
Чи то завдяки вмілій руці досвідченого бариста чи завдяки найпростішому і аматорському приготуванню в домашніх умовах, мелена кава наповнювала наше життя протягом століть, роблячи наші дні - а для деяких навіть ночі роботи чи навчання - набагато прекраснішими, легкими, продуктивнішими.

Залежно від розміру помелу мелена кава, яка найкраще підходить для домашнього чи професійного використання, буває різноманітною:

ВЕЛИКИЙ (розміром зі шматочки великої солі), для френч-пресу (пристрій для заварювання напоїв - кави та кавових напоїв, а також чаю та трав'яних напоїв), для чашки;

СЕРЕДНЕ-ДРІБНИЙ - для кавоварки Мокка, пуровер (метод заварювання фільтр-кави, при якому гаряча вода проходить через мелену каву, що знаходиться у спеціальній лійці з паперовим фільтром);

СЕРЕДНИЙ (розміром з крихти цукру), для кавомашин, аеропрес (пристрій для приготування кави, здійснюється шляхом продавлювання залитої гарячою водою меленої кави через фільтр під дією тиску);

ДРІБНИЙ, тонкий - для портафільтрів (інструмент бариста, використовується для засинання та трамбування меленої кави. Буває з одинарним або подвійним дозатором для однієї або двох порцій еспресо);

ДУЖЕ ДРІБНИЙ (пил) - кава по-турецьки, турка.

Кожна машина прагне отримати ідеальну мелену каву, щоб надати споживачеві його улюблену суміш, що подається найкращим чином, щоб посилити аромат і смак напою, заснованого на давніх традиціях.