Еспресо без кофеїну - це приємне відчуття з повним смаком та вражаючою пінкою.

Що таке кава без кофеїну?
Це напій, з якого видалено один з основних компонентів - кофеїн (майже повністю, тому що залишаються його невеликі сліди). Кофеїн - це речовина, що природно присутня в кавових зернах, яка надає сильну стимулюючу та збудливу дію на нервову систему всіх, хто її вживає. Ось чому він не рекомендується тим, хто страждає на безсоння або у кого проблеми з серцем та артеріальним тиском, і чому всім нам завжди рекомендується не зловживати ним.

Трішки історії.
Батьківщиною кави без кофеїну є Німеччина, а саме Бремен, де народився Людвіг Розеліус, торговець кави та засновник Kaffee HAG. Саме він запатентував першу систему вилучення кофеїну для знаменитого напою. А почалося все випадково, принаймні згідно однієї з багатьох легенд. 1905 року в морі випадково впала партія кави. Через солону воду зерна втрачали більшу частину свого внутрішнього вмісту кофеїну, але вони зберегли свій аромат, що призвело Розеліуса до винаходу кави без кофеїну.

Процеси видалення кофеїну.
Перший процес був запатентований у 1906 і включав пропарювання кавових зерен з різними кислотами, а потім використання бензолу в якості розчинника для видалення кофеїну. Кава, очищена таким чином, відома як «процес Розеліуса», потім продавалася як Kaffee HAG від назви компанії Kaffee Handels-Aktien-Gesellschaft (Комерційне акціонерне товариство) у більшій частині Європи, що призвело до появи відома компанія все ще активна на ринку сьогодні.

На основі методу Розеліуса згодом були розроблені й інші процеси для виробництва чудової кави без кофеїну. Вони варіюються від замочування бобів у гарячій воді протягом кількох годин перед вилученням і обробки води певними розчинниками для постійного вилучення кофеїну до процесу «швейцарської води». Використання виключно води, повністю виключаючи розчинники. Розроблений у 1930-х роках, він з'явився на ринку лише у 1980-х.

Відповідно до цієї техніки боби занурюють у гарячу воду, поки вони ще зелені, а потім пропускають через фільтр з активованим вугіллям для видалення молекул кофеїну. В результаті кофеїн мігрує з бобів у насичену воду. Якщо повторити цей процес кілька разів, то вийде майже без кофеїну. Однак цей процес виходить із вживання через надмірне споживання енергії та води, але він залишається одним із найефективніших і поважних для кави, оскільки не впливає на його природний склад. Видалення кофеїну з води, або «швейцарський метод», досі використовується великими компаніями, як Illy, Lucaffe, Montana Coffee, Caffe Musetti, La Semeuse.

Поряд із цим методом існує паралельний процес, що використовується великими компаніями, включаючи італійські компанії Kimbo та Lavazza. Це метод видалення кофеїну з використанням CO₂ або вуглекислого газу. Розроблений німецьким хіміком Куртом Зозелем, він включає підвищення тиску CO₂ вище його критичної точки для вилучення кофеїну. Незважаючи на те, що це хімічний процес, він має велику перевагу в тому, що кофеїн не марнується і може бути відновлений і використаний повторно.

Кава без кофеїну завжди була улюбленцем багатьох людей. Головне - насолодитися чудовим ароматом кави, навіть без кофеїну, тому що речовина залишається незмінною. Скільки людей було б змушене відмовитися від вечірньої чашки гарної кави без кофеїну, бо вони не можуть спати всю ніч? Кава без кофеїну завдяки консистенції без кофеїну приходить на допомогу кожному. Він має ті ж переваги, ті ж переваги, що і звичайний еспресо, але він також має інші функції, які менш помітні для непідготовленого ока, але можуть принести користь кожному. Випийте, щоб повірити.